Podsumowanie szkolenia - "Kuchnia regionalna jako forma promocji KGW"
Chęć poznawania nowych potraw i zgłębiania tajemnicy ich powstawania towarzyszy ludziom od zawsze. W miniony weekend LGD "Owocowy Szlak" zorganizowała szkolenie pt. „ Kuchnia regionalna jak forma promocji Kół Gospodyń Wiejskich” w dwóch gminach: Łaziska i Karczmiska. Wzięły w nich udział aktywni członkowi lokalnych organizacji. Celem spotkania była promocja regionalnych potraw i zachęta do czerpania pomysłów z przepisów naszych pradziadów. W części praktycznej zostały przygotowane potrawy, które na pewno dobrze sprawdzą się na świątecznym stole. Uczestnicy szkolenia przygotowali tradycyjnego karpia wigilijnego, zupę rybną, pierożki smażone z pieczarkami oraz roladę mięsną i rybną. Część merytoryczna szkolenia obejmowała wykład przybliżający regionalną kuchnię w aspekcie kulturowym, omówione zostały charakterystyczne dla niej surowce i produkty. Mamy nadzieje , że przeprowadzone szkolenie wpłynie na wzrost zainteresowania kuchnią regionalną i przyczyni się do promocji naszego regionu.
Zdjęcia ze szkolenia - ŁaziskaZdjęcia ze szkolenia - Wolica