Menu

Lokalna Grupa Działania
"Owocowy Szlak"

 

Adres Biura:

Opole Lubelskie
ul. Lubelska 4
tel. 81 827 72 32
tel/fax 81 827 72 31
email: lgd.opolelubelskie@gmail.com

 

Sukces opolskich producentów w Zamościu

Lokalna Grupa Działania „Owocowy Szlak” wzięła  udział w VII Wojewódzkim Finale XIII Edycji Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 14 lipca w Zamościu. Przedsięwzięcie było doskonałą okazją do poznania i pokazania potraw regionalnych charakterystycznych dla kuchni i tradycji kulinarnych Lubelszczyzny. Do konkursu zgłosiło się Koło Gospodyń Wiejskich z Wrzelowca, Karczmisk, Józefowa nad Wisłą, Stowarzyszenie „Łaziszczanki”, Ireneusz Kwaśniak z miodem, Spółdzielnia Zaopatrzenia i Zbytu „Samopomoc Chłopska” z Opola Lubelskiego, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska z Opola Lubelskiego oraz firma F.H.U. Biogrim Grzegorza Maryniowskiego. Łącznie do konkursu zgłoszono ponad dwieście dwadzieścia potraw i produktów z całego województwa. Dania oceniano w dwóch kategoriach: produkt oraz gastronomia. Impreza okazała się spektakularnym sukcesem wystawców z terenu Lokalnej Grupy Działania „Owocowy Szlak”. W kategorii gastronomia drugie miejsce otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Karczmisk za zupę sałaciankę i kaszę jaglaną z grochem, w kategorii produkt pierwsze miejsce otrzymała Spółdzielnia Zaopatrzenia i Zbytu Samopomoc Chłopska z Opola Lubelskiego za chleb razowy oraz firma F.H.U. Biogrim Grzegorza Maryniowskiego za naturalny sok jabłkowo-burakowy. Wyróżnienie otrzymał Ireneusz Kwaśniak za miód malinowy z Pasieki „Malinowa Kraina”. Komisja konkursowa nominowała do ogólnopolskiej nagrody „Perła 2013” naturalny sok jabłkowy firmy F.H.U. Biogrim Grzegorza Maryniowskiego.
    Sukces opolskich producentów jest dla nas dowodem na to, że tradycyjne potrawy są smaczne i cieszą się coraz większym zainteresowaniem konsumentów. Mieszkańcy naszego terenu coraz częściej sięgają po przepisy babć i gotują „jak dawniej”. Firmy sięgają po dawne receptury i dbają o jakoś produktów używanych do przygotowania soku czy pieczenia chleba. Ważne jest też to, że nie tylko mieszkańcy korzystają z dobrodziejstw tego terenu, ale również turyści mogą rozsmakować się w naszym bogactwie kulinarnym.

Zwycięzcom gratulujemy i dziękujemy za promocję regionu opolskiego.

Zapraszamy do galerii

Wirtualny spacer

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać najnowsze wiadomości z naszej strony podaj adres e-mail:

W każdej chwili możesz zrezygnować z subskrycji wpisując swój e-mail i klikając wypisz.