Lokalna Grupa Działania
"Owocowy Szlak"
Opole Lubelskie
ul. Lubelska 4
tel. 81 827 72 32
tel/fax 81 827 72 31
email: lgd.opolelubelskie@gmail.com
Lokalna Grupa Działania
"Owocowy Szlak"
Opole Lubelskie
ul. Lubelska 4
tel. 81 827 72 32
tel/fax 81 827 72 31
email: lgd.opolelubelskie@gmail.com
Kuchnia regionalna obszaru LGD „Owocowy Szlak” może pochwalić się bardzo dużą różnorodnością i bogactwem smaków. Można tu posmakować dań zarówno wytwornych, jak również skromnych jadanych dawniej pod wiejskimi strzechami. Najbardziej charakterystyczne dania przygotowywane są z mąki, ziemniaków, kaszy gryczanej i jaglanej oraz lokalnych owoców i warzyw.
Z tajnikami kuchni tradycyjnej regionu opolskiego zapoznały się lokalne Liderki z obszaru LGD „Owocowy Szlak”, które wzięły licznie udział w cyklu warsztatów zorganizowanych w październiku i listopadzie we wszystkich gminach objętych działaniem naszego Stowarzyszenia.
Podczas szkoleń prowadzonych przez Panią Zofię Gorgol, Panie z miejscowych KGW przygotowały potrawy tradycyjne, charakterystyczne dla swoich miejscowości, oparte przede wszystkim na lokalnych uprawach. Wszystkie potrawy były przygotowywane według dawnych receptur wiejskich gospodyń.
Wśród potraw przygotowywanych na warsztatach królowały wyborne pierogi w różnych odsłonach: z bobu, kaszy gryczanej, sera i mięty, ziemniaków czy soczewicy. Każda z grup mogła pochwalić się swoim specjałem. W Elżbiecie w gminie Opole Lubelskie znalazły się potrawy związane z uprawianą w tym regionie cebulą – zupa cebulowa i chleb cebulowy, a także smalec z fasoli. Panie ze Stowarzyszenia „Rogowianki” przygotowały niezastąpione oponki serowe oraz boszcz na zakwasie. Podczas warsztatów w Karczmiskach nie mogło zabraknąć charakterystycznych dla tej miejscowości pierogów z „bobru”. W gminie Józefów nad Wisłą Panie uczestniczące w warsztatach ugotowały niby prostą, a jednak niepowtarzalną w smaku zupę „dziad z babą” oraz upiekły tradycyjną szarlotkę. Uczestniczki warsztatów z Poniatowej Kolonii ugotowały tradycyjne potrawy z ziemniaków i mąki – lemieszkę oraz kluski bociany. W gminie Chodel Członkinie KGW w Granicach zaproponowały jako specjał regionu „przecieraki” – kluski ziemniaczane, które doskonale smakują okraszone śmietaną z cebulką, a także forszmak lubelski w miseczkach z ciasta naleśnikowego. Prawdziwym rarytasem był barszcz biały z kapusty kiszonej z kartoflami w mundurkach ze spyrką oraz gołąbki z kaszy jaglanej z suszonymi grzybami przygotowane przez Panie ze Stowarzyszenia „Łaziszczanki”.
Oprócz potraw charakterystycznych dla poszczególnych gmin, uczestniczki warsztatów uczyły się również przygotowywania innych potraw tradycyjnych, m.in. babka ziemniaczana, kartacze, kotlety z kaszy gryczanej czy pierogi z duszą - pod tą nazwą kryją się pyszne bułeczki drożdżowe z nadzieniem z maku i fasoli.
Panie poznały zupełnie nowe przepisy z wykorzystaniem znanych im produktów. Okazało się, że z kaszy jaglanej i sera można upiec ciasto, które świetnie smakuje i z powodzeniem może zastąpić tradycyjny sernik. Panie nauczyły się również jak przygotować roladę z kurczaka z omletem, zrazy z mięsem i kapustą czy karpia faszerowanego.
Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem ze strony lokalnych Liderek, które były bardzo zaangażowane w przygotowywanie potraw. Chcemy by charakterystyczne dla naszego regionu potrawy znalazły się na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wszystkie regionalne specjały przygotowywane podczas warsztatów znajdą się w publikacji wydanej przez Lokalną Grupę Działania „Owocowy Szlak”, która ukaże się jeszcze w tym roku.
Zdjęcie ze szkolenia "Tajniki kuchni tradycyjnej" - Gmina Łaziska
Zdjęcie ze szkolenia "Tajniki kuchni tradycyjnej" - Gmina Wilków
Zdjęcia ze szkolenia "Tajniki kuchni tradycyjnej" - Gmina Józefów nad Wisłą
Zdjęcia ze szkolenia "Tajniki kuchni tradycyjnej" - Gmina Opole Lubelskie
Zdjęcia ze szkolenia "Tajniki kuchni tradycyjnej" - Gmina Chodel
Zdjęcia ze szkolenia "Tajniki kuchni tradycyjnej" - Gmina Karczmiska
Zdjęcia ze szkolenia "Tajniki kuchni tradycyjnej" - Gmina Poniatowa